Zrna zelené kávy jsou dováženy v jutových pytlech a uchovávány tak, aby byla zajištěna jejich čerstvost. Zelená káva nemá aroma ani chuť pražené kávy. Po spaření kávy zelené, dostaneme odvar o kyselkovité chuti. Přírodní, zelená káva se může stát zdravou alternativou populárních energetických nápojů. Pražení kávy to je úplně jiná historie a proto:
Proč zelená a ne pražená káva?
Protože při pražení zelené kávy se obsah kyseliny chlorogenové drasticky snižuje.
Co obsahuje zelená káva?
Bohaté na kyselinu chlorogenovou kávová zrna ve spojitosti s kofeinem v nich obsaženým, působí proti bakteriálně a antioxidačně.
Jak to funguje:
Spojením kofeinu a kyseliny chlorogenové snižuje vstřebávání glukózy z potravin a zmenšuje ukládání glukózy v organizmu za pomocí tuků.
Tento druh kávy se pije jako běžná káva. Nicméně příprava je poněkud odlišná.
1) Můžete 1-2 lžičky této kávy dát do šálku a zalít horkou ale ne vařící vodou. Vroucí voda nebo pára espressovače zničí vlastnosti chuťové tak i léčebné.
2) Kávu rozdrtit v hmoždíři a poté zalít horkou vodou.
Mletí celých zrn zelené kávy v mlýnku elektrickém může skončit poškozením zařízení, protože zrna zelené kávy jsou tvrdá a zároveň pružná. Doporučujeme pro lepší zpracování nejdříve zrna namočit na několik desítek minut do vlažné vody. Poté opracování bude jednodušší. Následné rozdrcení v hmoždíři a mletí např. v ručním nebo opatrné v elektrickém dá kýžený efekt.
Tuto kávu doporučujeme pít jako suplement diety nebo jako nápoj energetický, když vezmeme v úvahu množství kofeinu v kávě nepražené. Káva zelená rovněž působí dezinfekčně při nachladnutí, bolesti hrdla a teplotě. Vždy ale mějte na paměti obsah kofeinu.
Zelená káva obsahuje zvýšené množství kofeinu a časem tak pocítíte více energie. Následně se dostaví účinek antioxidantů a asi po měsíci uvidíte první rozdíly.
Jestli se skutečně chcete zbavit několika kilogramů nadváhy, je vhodná právě zelená káva. Spolu s vhodnou fyzickou aktivitou se vám to může podařit. Nemusíte trávit celé hodiny ve fitku, ani sa trápit přísnou dietou. Postačí vám pravidelné procházky a samozřejmě je v prvé řadě třeba abyste upravili své stravovací návyky. Vyhýbejte se přejídání a přitom jezte menší porce pravidelně, ideálně 5 krát denně.
Díky zelené kávě se tuky a cukry rychleji spalují a neukládají se v těle. Antioxidanty, které obsahuje zelená káva vám navíc pomohou zbavit se toxických látek v těle. Zelenou kávu je vhodné vypít ještě před snídaní. Dodá vašemu tělu energii, nastartuje a připraví váš organizmus na celý den. Příprava je přitom stejná, jako u běžné kávy.